Cataractes

Què són les cataractes?

Se li denomina cataractes a la pèrdua de transparència del cristal·lí. Amb el pas dels anys, i sobretot a partir dels 45-50 anys, el cristal·lí de manera natural es va fent cada vegada més opac -alhora que es va endurint- i l'entrada de llum és cada vegada menor. El resultat és que la visió es gargoteja gradualment. Aquesta pèrdua progressiva de transparència del cristal·lí és al que es denomina cataracta.

Cataractes

Que causa les cataractes?

Com hem dit el factor de l'envelliment és el principal causant de les cataractes. Aquestes serien les denominades ‘cataractes senils’. Però també existeix la possibilitat que apareguin a causa d'altres factors. Per exemple si rebem un cop en l'ull pot aparèixer una ‘cataracta traumàtica’. L'aparició d'algun tipus infecció o inflamació durant l'embaràs pot donar lloc a l'aparició en els nens del que es denominen ‘cataractes congènites’. També poden aparèixer cataractes associades a alguna malaltia com la diabetis o com a efecte secundari a algun tipus de medicació, en aquest cas es denominen ‘cataractes secundàries’.

Poden eliminar-se?

Les cataractes actualment es poden eliminar de manera senzilla i ràpida mitjançant una intervenció quirúrgica. És l'única manera d'eliminar-les. No existeixen medicaments, suplements alimentosos, exercicis, ni dispositius òptics que puguin guarir o retardar l'evolució de les cataractes. Tampoc és veritat que les cataractes hagin de ‘madurar’ abans de ser operades, ni que s'hagi d'esperar fins a la ceguesa per poder ser intervingut.

En què consisteix la tècnica quirúrgica?

La tècnica consisteix a extreure el material cristal·linià opacificat i substituir-ho per un cristal·lí artificial, denominat lent intraocular. L'extracció del material alterat es fa a través d'una mínima incisió de 2.2mm per la qual s'introdueix un dispositiu denominat facoemulsificador, que va esmicolant les masses cristal·linianes i les va aspirant. Posteriorment, s'introdueix per la mateixa incisió la lent intraocular amb la potència adequada que realitzarà les funcions del cristal·lí.

Cataractes

La intervenció és ambulatòria (no requereix hospitalització), es realitza únicament sota anestèsia tòpica (gotes) i no dura més de 10 minuts per ull..