Presbícia (Vista cansada)

Què és la Vista Cansada?

La Presbícia o Vista cansada és la pèrdua d'acomodació -de poder enfocar- del cristal·lí.
L'ull enfoca les imatges amb l'ajuda de dues lents: la còrnia i el cristal·lí. La còrnia és una lent fixa que no pot variar ni la seva forma ni la seva grandària. El cristal·lí en canvi és una lent que està unida a un múscul que permet variar la seva forma i, per tant la seva potència. Gràcies a aquests moviments podem enfocar les imatges tant llunyanes com a properes. A partir dels 45 anys el cristal·lí es va endurint i perdent elasticitat. La conseqüència és que el múscul encarregat de variar la seva forma (múscul ciliar) és incapaç de fer-ho i es perd la capacitat d'enfocar -o d'acomodar-.

Presbícia (Vista cansada)

Com més llunyanes estan la imatges més relaxat aquesta el múscul ciliar, però a mesura que ens anem acostant un objecte el múscul es va tibant per anar enfocant. És per això que quan el múscul perd aquesta capacitat d'acomodar no podem enfocar correctament sobre els textos o objectes més propers.

Presbícia o Vista Cansada

Existeix tractament?

La manera més habitual fins ara de corregir la presbícia era mitjançant l'ús d'ulleres bifocals o progressives que permeten enfocar a diferents distàncies. El problema que presenten les ulleres, a part de resultar incòmodes o de produir sudoració i irritació a la zona de suport, és que a mesura que la presbícia avança, és a dir que el cristal·lí va perdent la seva capacitat d'enfocament, es farà necessària l'adquisició d'unes noves ulleres amb la graduació correcta.

L'alternativa permanent, efectiva i segura és el tractament quirúrgic basat en la substitució del cristal·lí natural per un cristal·lí artificial, denominat lent intraocular, amb la capacitat d'enfocar a diferents distàncies (multifocalitat). La tècnica es denomina Prelex, es realitza sota anestèsia tòpica, és de caràcter ambulatori (no requereix hospitalització) i no dura més de 10 minuts per ull. En acabar la intervenció el pacient es pot anar a casa pel seu propi peu i pot començar a fer la seva vida habitual a partir de l'endemà.